söndag 17 mars 2013

En (o)partisk analys av väljaropinionen

Idag kommer nya siffror från SIFO som visar att väljarn rör sig bort från alliansen och mot främst Socialdemokraterna. Först och främst blir man som socialdemokrat naturligtvis glad för att mitt parti, efter den kaosartade period vi gick igenom, nu åter verkar ha väljarnas förtroende, vi ses som ett kompetent regeringsalternativ och det är skönt, de olyckskorpar som kraxade om att S gick mot en tillvaro likt många andra länder på siffror runt 20% verkar ha fått fel.


Gp/Sifos opinionsmätning Mars 2013

Väljarna ger fortsatt tummen ned till C och KD som båda åter hamnar utanför riksdagsspärren. Tidigare val har endast ett parti, KD hamnat utanför spärren och då har man klarat sig delvis beroende på att man fått en del stödröster från väljare inom borgerligheten som primärt röstar på ett annat borgerligt parti.

Nu ser läget annorlunda ut och min gissning är att ett av partierna, C, överlever riksdagsvalet och kommer upp över 4% i nästa val men att KD åker ur, stödrösterna kommer inte räcka åt två partier på fallrepet.

Väljarströmmarna är stora, främst mellan de stora partierna, väljarna är mer "otrogna" nu än förr och identifierar sig allt mindre med ett parti som man röstar på hela livet, politisk konsumism råder där väljarna "shoppar" parti utefter valmanifest och vallöften snarare än utefter ideologi. Det parti med bäst förslag om hur både individ och samhälle stärks och får det bättre vinner valet.

Det finns även en skara missnöjda väljare, personer som tappat tilltron till de etablerade partierna, dom röstar på SD just nu för dom upplever inte att det finns några alternativ. Här har vi i de etablerade partierna en uppgift, vi måste föra en politik som är inkluderande och vi måste få hjulen i samhället att snurra fortare så fler jobb växer till. Med fler jobb kommer fattigdomen minska och fler invånare kommer känna att dom tillhör samhället och är en del av det, så är det tyvärr inte idag.

Trevlig Söndag

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar